Σας καλωσορίζουμε στο Radio Notes Magazino News - Όλες οι μεγάλες επιτυχίες παίζονται & διαβάζονται εδώ

Προβολέs Σελίδαs

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Συνέντευξη || Θοδωρής Καμπουρίδης || RADIONOTES.EU MAGAZINO



 Χαρακτηρίστηκε "παιδί-θαύμα". Αριστερόχειρας με δυνατή πενιά! Εκτός από πετυχημένος μουσικοσυνθέτης, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σολίστες του μπουζουκιού! Η πορεία του σημαδεύτηκε από την πολύχρονη συνεργασία του με τον αείμνηστο Μανώλη Αγγελόπουλο. Συνθέσεις του ερμήνευσαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες όπως Μανώλης Αγγελόπουλος "Πήρε Φωτιά η Καλαμαριά", "Τσιγγάνας γάλα", "Μια φωνή δικαιοσύνης", κ.α., Στράτος Διονυσίου "Να 'σουνα Εκείνη" κ.α., Στέλιος Καζαντζίδης "Ο δρόμος της επιστροφής" , "Πρόσφυγες Κυνηγημένοι" κ.α., Ρία Ζέρβα "Σε σκέφτομαι", Πίτσα Παπαδοπούλου "Τσάμπα καίει η λάμπα" , "Χωρίς Εσένα" κ.α., Μάκης Χριστοδουλόπουλος "Πάρε το πουκάμισο μου"," Πήγαινε με πάλι πίσω ταξιτζή" κ.α., Ελένη Βιτάλη" Της ζωής σου τα γράμματα" , "Τα καλύτερα μας χρόνια" κ.α., Ηλίας Κλωναρίδης "Μη μου λες για τα μάτια της" κ.α., Θέμης Αδαμαντίδης "Καλωσόρισες κοντά μου" κ.α., Καίτη Γκρέυ  "Τραγουδάτε Μωρέ" κ.α., Λευτέρης Πανταζής, Γιώργος Μαργαρίτης, Αντύπας καθώς και πολλοί άλλοι.. 


Είναι καινοτόμος στην τεχνική του μπουζουκιού αφού πρώτος λάνσαρε πρωτότυπο μπουζούκι με μόρια στην ταστιέρα δίνοντας έναν ήχο μοναδικά ανατολίτικο.



(Πηγή λεπτομερειών: Από το διαδίκτυο) 




Το radionotes.eu www.radionotes.eu έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί σήμερα τον κύριο Θοδωρή Καμπουρίδη! 














Ο Μάριος κι εγώ σε καλωσορίζουμε στο blog μας! 



(Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη) 


Συνέντευξη στη Μάρω από το radionotes.eu 




1. Θοδωρή έχεις μεγαλώσει σαν ενήλικας. Οι πληροφορίες λένε ότι ξεκίνησες από δέκα ετών να παίζεις μπουζούκι. Πες μου λίγα πράγματα για σένα. 




Έτσι ακριβώς είναι! Από πολύ μικρότερη ηλικία βέβαια.. Γεννημένος σε ένα πολύ όμορφο, μικρό χωριό, στο Μακρύγιαλο Πιερίας. Έφτιαχνα αυτοσχέδια μπουζούκια. Ο πατέρας μου ήτανε ψαράς και η καταγωγή μας είναι από τον Πόντο! Από έξι - εφτά χρονών αισθανόμουν ότι κάτι γίνεται με τη μουσική. Ό,τι έβρισκα το έπαιρνα και το χρησιμοποιούσα λες και ήταν μπουζούκι (το σκουπόξυλο της μάνας μου, την τσιμπίδα της σόμπας,...). Έφτιαχνα αυτοσχέδια μπουζούκια, έπαιρνα ξυλαράκια και έκοβα τις πετονιές του πατέρα μου με αποτέλεσμα όταν πήγαινε για ψάρεμα να χάνει τα αγκίστρια και τα μολύβια κι όταν γυρνούσε στο σπίτι μου τις έβρεχε. Αυτά γινόντουσαν μέχρι τα 10. Μετά έφτιαξα συγκρότημα με τους συμμαθητές μου. Ο καθένας έπαιρνε κουτάλια και τενεκέδες κι εγώ με το αυτοσχέδιο μπουζούκι ξεσηκώναμε τη γειτονιά με αποτέλεσμα όλοι να λένε στους γονείς μου ότι έχω κλίση προς τα εκεί και πως κάτι πρέπει να κάνουν. Οι γονείς μου, φτωχοί άνθρωποι, τι να έκαναν! Ήλπιζαν ότι θα βαρεθώ κάποια στιγμή και θα σταματήσω, έλα όμως που εγώ δεν βαρέθηκα και δε σταμάτησα ποτέ..... 





2. Το ταλέντο είναι έμφυτο; Προϋποθέτει έφεση; Είναι οι "έξεις" κατά τη γνώμη σου; Ασχολούταν κάποιος από την οικογένεια σου με το χώρο της μουσικής; 




Ο μπαμπάς μου ήξερε βυζαντινή μουσική και ήταν και ψάλτης στο χωριό. Απ' ό,τι θυμάμαι μου είχε πει η μαμά μου ότι ήθελε να γίνει παπάς. Και η μητέρα μου είχε καλή φωνή. Στο σόι μου όμως δεν υπήρχε κανείς που είχε έφεση στη μουσική. 





3. Πιστεύεις στο Θεό; 



Πιστεύω! Έχω ζήσει πολλά! Ακόμα και το όνομά μου... Θα σου πω κάτι, μια ιστορία που που δεν έχει ακουστεί ποτέ! Συνέβη κάτι την περίοδο που η μητέρα μου ήταν έγκυος σε εμένα. Στο χωριό "Σφενδάμη" έγινε ένα δυστύχημα. Πνίγηκε ένα παιδί 15 χρονών. Είχε βουτήξει ο πατέρας μου στη θάλασσα για να το βγάλει, δυστυχώς το παιδί βγήκε νεκρό. Οι γονείς του άτυχου παιδιού ζήτησαν από τους γονείς μου να δώσουν το όνομα του παιδιού τους στο παιδί που περιμένανε. Το παιδί εκείνο το έλεγαν Θοδωρή. Το όνομα που προοριζόταν για μένα ήταν άλλο. Σου μιλώ και έχω συγκινηθεί! 





4. Ο παράγοντας περιβάλλον παίζει ρόλο. Βρίσκει η δημιουργικότητα πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. 



Πιστεύω πολύ στο θεσμό της οικογένειας. Από εκεί είναι τα πρώτα ερεθίσματα, τα πρώτα βήματα. Το δικό μου περιβάλλον ήταν ταπεινό, φτωχό. Άνθρωποι του μόχθου, της δουλειάς. Αληθινή οικογένεια. Τίμιοι! Πήρα κάποιες αρχές, να είμαι απλός. Η ταπεινότητα είναι μεγάλη αρετή! 




5. Θέλεις να μου πεις πώς έγινε η γνωριμία σου με το Στέλιο Καζαντζίδη; 





Κάποιο απόγευμα έπαιζα με ένα συμμαθητή μου. Ξαφνικά βλέπω ένα αυτοκίνητο και πίσω του να τρέχει κόσμος. Ρωτάω τι γίνεται και μου λένε ότι μέσα σε εκείνο το αυτοκίνητο είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινελλα. Από τη χαρά μου ρίχνω ένα σάλτο και τρέχω προς τα εκεί. Βλέπω ότι πάρκαρε έξω από το σπίτι ενός φίλου γείτονα, τον Λάκη Τερζόπουλο, ο τοπ ψαροντουφεκάς της Μακεδονίας. Με μια γρήγορη κίνηση τρύπωσα στο σπίτι του Λάκη. Ο Καζαντζίδης λάτρευε το ψάρεμα και κάποια ξαδέρφια του τού είχαν συστήσει το Λάκη. Εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία με τον Στέλιο. Θυμάμαι είπε ο Λάκης στο Στέλιο ότι παίζω μπουζούκι και μου ζήτησε να πάω σπίτι να το φέρω και να παίξω να με ακούσει. Πράγματι, πήγα σπίτι πήρα το μπουζούκι και ξαναπήγα τρέχοντας στο σπίτι του Λάκη. Ο Στέλιος κούρδισε το μπουζούκι κι εγώ έπαιξα ό,τι θυμόμουν. Αυτό ήταν! Ο Στέλιος μαγεύτηκε! 






6. Μετά τι ακολούθησε;



Πέμπτη και έκτη δημοτικού γράφτηκα στη Θεσσαλονίκη. Με πήγε ο πατέρας μου στους παππούδες μου. Περίμενα πώς και πώς να πάω στη σχολή! Πράγματι με πήρε ο πατέρας μου με μια θεία μου και πήγαμε στην Εγνατίας στη σχολή "Ντο ρε μι". Όλοι οι μαθητές ήταν πάνω από δεκαπέντε χρονών. Θυμάμαι ότι ο δάσκαλος δε δεχόταν να με αναλάβει επειδή ήμουν μικρός. Όμως ο πατέρας μου και η θεία μου τον έπεισαν να με ακούσει και κυριολεκτικά μαγεύτηκε!




7. Τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σου και συνεπώς στην καριέρα σου ο Μανωλακης Μώραλης;



Ό,τι είμαι σήμερα το οφείλω στον Μανωλακη Μώραλη. Γνωριστήκαμε στο "Φαρίντα" όταν με πήγαν οι θείοι μου για να δω επιτέλους αληθινή ορχήστρα και αληθινά μπουζούκια. Θυμάμαι ότι πήγε τον έπιασε ο θείος μου και του είπε ότι παίζω μπουζούκι κι ήρθε στο τραπέζι μας και μου ζήτησε να ανέβω να παίξω. Ήμουν ντροπαλός, αλλά πήγα πήρα το μπουζούκι από κάποιον εκεί και έπαιξα ό,τι ήξερα. Αυτό ήταν! Την επόμενη σεζόν με πήρε κοντά του στην Καλαμίτσα για να με βοηθήσει να με μάθει ο κόσμος. Το ίδιο βράδυ μου έκαναν πρόταση να ξεκινήσω δουλειά εκεί. 



8. Πότε γνώρισες τον Γιάννη Παλαιολόγου; 




Κάποιο βράδυ είχε έρθει στην Καλαμίτσα με την Καίτη Γκρέι. Με φώναξαν στο τραπέζι και με ρώτησε αν παίζω μπουζούκι λέγοντας μου ότι κι αυτός παίζει μπουζούκι και μου είπε ότι είναι ο Γιάννης Παλαιολόγου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Ζήτησα μέχρι αυτόγραφο! Αργότερα έγινε κουμπάρος μου. 



9. Μανώλης Αγγελόπουλος. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σου. 



Όταν κατέβηκα στην Αθήνα έμεινα δύο ολόκληρα χρόνια στο σπίτι του, έγινα το τέταρτο παιδί του. Ο Μανώλης είδε σε εμένα το ταλέντο του να γράφω κιόλας τραγούδια. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος με πίστεψε, με στήριξε κι εγώ πιστεύω ότι τον δικαίωσα! 






10. Έχεις γυρίσει όλο τον κόσμο και έχεις συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, εν έτη 2021 τι κάνεις; 



Πριν από την καραντίνα έκανα κάποιες μουσικές παραστάσεις με τους "Μανόλια" στο γυάλινο μουσικό θέατρο. Μου αρέσουν πολύ οι πολιτιστικές, μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται στους Δήμους τα καλοκαίρια. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονική ροή της ζωής μας, πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε τις περιοδείες. 







Οι "MANOΛΙΑ" είναι ένα νέο μουσικό σύνολο που αποτελείται από διακεκριμένους βιρτουόζους οργανοπαίκτες της λαϊκής μας σκηνής.

Είναι ο Θοδωρής Καμπουρίδης και τρεις ταλαντούχοι νέοι ο Σταμάτης Σαλέας, της γνωστής μουσικής οικογένειας (γιος του Βασίλη Σαλέα) με το βιολί του και ο Εφραίμ Σαλέας (γιος του Σαράντη Σαλέα) με τα πλήκτρα του. Ο τέταρτος της μουσικής ομάδας είναι ο Ισραηλινός τραγουδιστής, με ελληνική καταγωγή, Aviran Zakis. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και περιοδεύουν στην Ευρώπη και το Ισραήλ.




Αγαπημένη μου Μάρω και αγαπημένε μου Μάριε σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία και σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές εκπομπές! Ευχαριστώ το σταθμό σας για την υποστήριξη! 





Ακολουθούν φωτογραφίες από τη ζωή του. 


Θοδωρής Καμπουρίδης. Πρώτης γραμμής παιχταράς και συνθέτης, ιστορία στο λαϊκό μουσικό στερέωμα. 

 Το έργο του τεράστιο

Ένας υπέροχος άνθρωπος! 










Με το στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη και Στέλιο Καζαντζίδη. 

- Ο Καζαντζίδης είχε 11 με 12 χρόνια να τραγουδήσει και επανήλθε με τον “Δρόμο της Επιστροφής” (Φεβρουάριος 1987) με 6 τραγουδια σε στιχους Λευτέρη Χαψιάδη και μουσικη Θόδωρου Καμπουρίδη. 










Υψίστης σημασίας προσφορά στο καλό λαϊκό τραγούδι! 


Βίντεο - Τραγούδια του θα βρείτε στη σελίδα του σταθμού μας στο Facebook (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) 





Όλα τα τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει και φέρουν την υπογραφή του κύριου Θοδωρή Καμπουρίδη ακούγονται εδώ, στο Radio Notes.EU